piątek, 22 lipca 2011

Makaron pełnoziarnisty ze szpinakiem i białym serem.

Uwielbiam wszelakie mączne dania obiadowe.Szczerze mówiąc,bez nich nie miałabym większości pomysłów na posiłki.
Zaczynając od różnego rodzaju makaronu,przez domowe kluseczki,placuszki,na pierogach kończąc.Oczywiście najlepsze są własnoręcznie przygotowane,ale często brak czasu lub po prostu ochoty,a wtedy szybki ,pożywny makaron sprawdza się znakomicie.

składniki na 1 porcję:
  •  szklanka pełnoziarnistego makaronu świderki
  • mrożony szpinak(3łyżki)
  • ząbek czosnku
  • majeranek,bazylia
  • 50g twarogu

Szpinak na parę godzin wkładam do lodówki,aby się rozmroził.Po czym smażę w rondelku na łyżce oliwy, dodaję odrobinę wody,wyciśnięty czosnek i zioła,jeszczę parę minut trzymam na ogniu.
W tym czasie gotuję makaron pełnoziarnisty(moim zdanie do szpinaku jest idealny) al dente ,ok.8min.
Na koniec makaron mieszam z sosem szpinakowym i twarogiem.Czasem dodaję też pokrojone pomidory.


Tak na marginesie,taki domowy makaron to dobry pomysł! Muszę nad tym pomyśleć.

3 komentarze:

  1. Uwielbiam dania z makaronem w roli głównej! :)
    A sok kaktusowy, smaczny, słodkawy, nie mam mu nic do zarzucenia, no może to, że nie jestem pewna czy to jego naturalny kolor. :P

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam to danie! :) Robię takie zimą.. gdy szpinak mrożony nadrabia brak świeżych warzyw.. :)
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  3. oj -musze spróbowac...lubię szpinak,czosnek i MAKARON!!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za poświęcony czas i chęci:)