niedziela, 24 marca 2013

Tradycyjne Wielkanocne smaki+drożdżowa zapowiedź


analogowe,kwiecień 2012

Z okazji nadchodzących wielkimi krokami najważniejszych świąt w roku-Wielkanocy  postanowiłam sięgnąć do przeszłości  i przypomnieć Wam Moi Drodzy Czytelnicy co też takiego smakowitego,oczywiście na tradycyjną nutę należałoby z pasją przygotować w zaciszu domowej kuchni.
Bez  pośpiechu i zbędnych słów.Po prostu nacieszyć serce i wygłodniały przez ostatnie dni pracy umysł ciepłą chwilą w ferworze kulinarnych przygotowań.Może w samotności,może z przychylną duszą u boku(czyt.mama/ babcia Ula i jej niezastąpione doświadczenie).Ważne,by potrafić czerpać z tych ulotnych,przedświątecznych momentów to co najistotniejsze i przez wszystkich pożądane.Wzajemne zrozumienie i bliskość,o której b.często zapominamy w z pozoru zwykłym, codziennym życiu.


Tradycyjne potrawy Wielkanocne na Niezapominajce


Żur na żytnim zakwasie dojrzewającym kilka dni.(okraszony świeżą rzeżuchą,z kawałkiem przaśnej bułki z babcinego przepisu na I fotografii)

Śmietanowa Pascha od podstaw(niezwykle polecam!)
























Mazurek orzechowy o bardzo kruchym spodzie  z powidłami śliwkowymi























Nie mogło także zabraknąć wspominki o Królewcu.Popisowym przekładańcu mamy z masą budyniową























Tuż przed niedzielą Zmartwychwstania,kiedy,jako pierwsza(zapewne)zerwę się bladym świtem,by rozpocząć szykowanie najsmaczniejszego wiosennego śniadania,otworzę piekarnik,ukręcę drożdżowy zaczyn i…z radością poczekam na smużkę kojącego zapachu wydobywającą się zza szybki..
Zamarzyła mi się baba.Prawdziwa,wyniosła i powabna.Drożdżowa rzecz jasna!
Dawno nie piekłam nic puszystego,a zarazem konkretnego w smaku,z maślaną wstęgą aromatu.Ów czas wydaje się idealny na tego typu zachcianki,czyż nie?
Przed rokiem z lekką obawą gotowałam śmietanę wraz z mlekiem w nadziei powstania z tego eksperymentu mojej pierwszej paschy.Udało się.Smak nie do zapomnienia.Teraz nadszedł czas na urzekającą w swej prostocie babkę zwieńczoną cytrynowym lukrem i udekorowaną listkami bukszpanu ze starego przepisu widniejącego na pożółkłych stronach  W Staropolskiej Kuchni i przy Polskim Stole.

Mam nadzieję pokazać ją tutaj w całej okazałości,jeszcze przed ukrojeniem podczas świątecznej celebracji./liczę na sobotę późnym popołudniem,skusicie się?:)


**
Ubarwiona pastelowymi kolorami wiosna nieźle się ociąga tego roku,ale ja się nie dam!powoli planuję kwiatowe dekoracje z różowych prymul i innych,pachnących okazów,jakie tylko nawiną się w kwiaciarni.
  

Pozdrawiam serdecznie!
i udanych wypieków życzę:)
m.



23 komentarze:

  1. Cudowne smaki świąteczne przypomniałaś, baba drożdżowa to wyzwanie, też będę próbować taką upiec...

    OdpowiedzUsuń
  2. Same pyszności świąteczne:)

    OdpowiedzUsuń
  3. zawsze tak smacznie u Ciebie wszystko opisane :)

    a poza tematem, dlaczego ja tak mało Cię znam? ;)

    madzia/melenka :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. to mi humor poprawiłaś tym wczesnym,słonecznym popołudniem:))
      Wrocławianka?;)

      Usuń
  4. mmm same pyszności tutaj na zdjęciach, pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Moniu, tak jak piszesz - czerpmy jak najwięcej z tych ulotnych chwil...
    Pierwsze zdjęcie jest cudne :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dokładnie alucho!wszak życie,tak szybko płynie..
      dzięki za pochwałę:)mnie też się niezwykle podoba/taka moja mała kwintesencja Wielkanocy w komputerze;)

      zaraz lecę do Ciebie podziwiać zwiewne sukienki!niestety swojej nie zdążyłam przesłać.
      uściski!

      Usuń
    2. Moniczko, zawsze możesz dołączyć ;))
      Uściski :)

      Usuń
  6. Moniko,
    piękna Wielkanoc u Ciebie,czerpiąca z tradycji pokoleń i z Pokoleniami.
    Lubię tak,celebruję i cieszę się Bliskimi.
    U mnie też żur na zakwasie,pascha,mazurek i baba drożdżowa pieczona z rana przed śniadaniem!
    Cudowne chwile i jakże u Ciebie i u mnie podobne.
    Wspaniałych wielkanocnych przeżyć!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. u mnie również raniutko,bladym świtem prawie;)ale w Wielką Sobotę wraz z gotowaniem cebulowego wywaru do zafarbowania jaj i wieloma innymi rzeczami;)lubię ten czas./rodzinnie,gwarnie:)a w tym roku zamiast Paschy będzie tradycyjny sernik babci z rodzynkami,już się nie mogę doczekać,kiedy będziemy go razem kręciły:)

      Dziękuję pięknie za Twoje słowa i wzajemnie!

      Usuń
  7. Jaki wiosenny nagłówek! Oby tak było za oknem :)
    U mnie nigdy nie było mazurka na Wielkanoc. Nikt go nie lubi.. ;p

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. u mnie identycznie:)ale z racji mojego pociągu do tradycji,zapoczątkowałam ten słodki rytuał,z powodzeniem:)
      to wbrew pozorom bardzo łatwe i wdzięczne ciasto z dodatkami,jakie tylko dusza i wyobraźnia zapragnie:)

      Usuń
  8. Jakie piękne wielkanocne potrawy! A baby drożdżowej już się doczekać nie mogę, sama upiec nie mogę, za to moja mama... piecze najlepszą;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. a dlaczegóż to nie możesz?:)pewnie brak czasu/niesprzyjające warunki.u mnie podobnie,ale w sobotę rezerwuję na osobiste ukojenie w kuchni i radosne przygotowania:)

      mamina..zapewne najlepsza,a jak!smacznego życzę w takim razie!
      może pochwalisz się nią:)?strasznie jestem ciekawa;)

      pozdrawiam!

      Usuń
  9. analogowe zdjęcie sprzed roku w nagłówku-pamietam:))
    same pyszności na Waszym swiatecznym stole zagoszczą, ja również zaczełam planować już swój!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. :)moja kwintesencja prawdziwej,"niezimowej" wiosny;)
      zatem pysznych,domem pachnących potraw życzę!i słońca na błękitnym niebie,choć przez moment.

      uściski!

      Usuń
  10. Ja w ogóle nie czuję w tym roku klimatu tych świąt. Zawsze o tej porze było już cudnie - wiosennie, a teraz? Chyba pora upiec pierniczki :-)

    OdpowiedzUsuń
  11. tutaj wszystko się zgadza, jest całością. pyszne kadry, w każdej kwestii.

    OdpowiedzUsuń
  12. Zdrowych spokojnych Świąt, Moniko,niech pachną lukrowaną babką, niech smakują żurem i otoczone Waszym ciepłem, niech będą!
    Pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Ci pięknie!:)baba właśnie pyszni się w kuchni oblana bialutkim lukrem;)
      moje życzenia okraszone tradycyjną nutą(i wspomnianą babą) za godzin parę:)

      pozdrawiam!

      Usuń

Dziękuję za poświęcony czas i chęci:)