niedziela, 21 lipca 2013

Ciastka i stokrotki



Na uśmiech letniego dnia.Swobodne myśli.Wiarę w lepsze jutro.
Owsiane,kruche,wypełnione bakaliami,z kakao.
Mama upiekła.


Owsiane ciastka z kakao

150 g mąki pszennej
łyżeczka proszku do pieczenia
130 g masła roślinnego
100 g cukru
jajko
łyżeczka esencji waniliowej
200 g płatków owsianych
50 g orzechów włoskich
50 rodzynek
łyżka wiórków kokosowych
łyżeczka gorzkiego kakao

Miękkie masło zmiksować z cukrem.Dodać jajko,esencję,mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao,płatki owsiane i bakalie.Wszystko razem dobrze wymieszać mikserem na najniższych obrotach.
Formować kuleczki lekko spłaszczając je w dłoni.Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec 15 min. w 180 stopniach.

Pozostawić do całkowitego ostudzenia;wtedy zyskają na kruchości,a drobinki orzechów będą delikatnie wyczuwalne pod zębami.
Natrafienie na słodką rodzynkę gwarantuje wzmożoną eksplozję doznań słodkiego smaku:)


W ogrodzie najmilej.



7 komentarzy:

  1. Zdrowe i pyszne, takie lubię najbardziej:-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mmm, muszę je kiedyś zrobić!

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo lubię takie owsiane ciasteczka :) Pyszności!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dzień dobry:)
      coś chyba w tym jest,skoro po dwóch puszkach dziś rano nie ma już śladu;)!

      Usuń
  4. Idealna propozycja do piknikowego koszyka, smacznie i zdrowo :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za poświęcony czas i chęci:)